EN
Начало » Новини » Доц. Ана Кочева от ИБЕ представи езиковата ситуация пред българската общност в Рим

Доц. Ана Кочева от ИБЕ представи езиковата ситуация пред българската общност в Рим

Доц. Ана Кочева от Института за български език при БАН, автор на картата „Българският език на ново място по света“, на монографията „Смесеният език на виенските българи“ и мн. др., участва като автор във втория том на издадения от Държавната агенция за българите в чужбина сборник „Българите в чужбина – толкова близо, толкова далече“, иницииран и съставен от Сдружението „Толкова близо, толкова далече“. Тя беше част от представянето на сборника пред българската общност в Рим при домакинството на Техни Превъзходителства българския посланик в Италия г-н Марин Райков и българския посланик във Ватикана проф. Кирил Топалов. В Българското посолство в италианската столица се събраха представители на българската общност в Италия и пред тях бяха представени, редом със статиите в сборника, Картата на диалектната делитба на българския език и картата „Българският език на ново място по света“, издания на ИБЕ.

В емоционална дискусия по поставените въпроси българите в Италия изразиха желание да се обърне специално внимание върху процесите, които се извършват в езика ни в романоезиково обкръжение, по модела на вече изследваната от доц. Кочева германоезична интерференция. Те поставиха и редица проблеми, свързани с обучението на български език в неделните училища на Апенините, които в последните години стават все повече.

Доц. Кочева пое ангажимента да постави началото на езиков проект, свързан с интердисциплинарното изследване на българската общност в Италия.

В представянето на сборника участваха съставителят му Снежана Йовева-Димитрова, зам.-председател на Сдружението „Толкова близо, толкова далече“, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, представители на българската общност в Рим, българският лектор в Неапол доц. Кирилов от ИБЕ, автори в сборника и представители на български общности в Европа.