EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2023 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ за 24 май 2023 година

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава.
Пиши правилно!“.

В София кампанията ще се проведе на 24 май 2023 година от 10 до 14 часа срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“, пред парка „Княжеска градина“.

За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвили сме две диктовки. Едната диктовка представя откъси от словото на писателя Георги Господинов по случай 24 май 2013 година. Другата диктовка (за по-малки ученици) е откъс от интервю с писателката Здравка Евтимова. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки. Диктовките могат да бъдат изтеглени от следния адрес: Диктовка 1 | Диктовка 2.

Също така са достъпни в ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“:
Диктовка 1 | Диктовка 2.

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно. Очакваме с нетърпение до края на месец май да ни изпратите кратка информация и снимки на диктовките, като попълните следния формуляр. Те ще бъдат публикувани на страницата на Института за български език и в „Езикови справки“ във Фейсбук.

Млади учени от Института за български език ще направят подбор на най-добрите диктовки. Резултатите ще обявим в началото на месец юни на страницата на Института за български език и в „Езикови справки“ във Фейсбук. Победителите ще получат по пощата тениска и стикер с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Информация за кампанията, проведена през последните шест години, можете да намерите на следните адреси:
Кампания 2017
Кампания 2017 – продължение
Кампания 2018
Кампания 2019
Кампания 2020
Кампания 2021
Кампания 2022.

Диктовките от предходните години се намират на платформата „Написаното остава“ и в ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

„Написаното остава. Пиши правилно!“ е проект на Института за български език към Българската академия на науките.