EN
Начало » Новини » Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева е удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН

Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева е удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН

Тържествената церемония по удостояването на проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева от Полската академия на науките с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ се състоя на 26 май 2016 г.в Големия салон на Българската академия на науките.

Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров представи творческата биография на проф. Косеска и оповести решението на Управителния съвет на БАН за присъждане на званието „Доктор хонорис кауза“. Званието се присъжда за изключителните ѝ заслуги в областта на лингвистиката и компютърната лингвистика, както и за утвърждаването на българистиката в чужбина.

Проф. Виолета Косеска-Тошева изнесе лекция на тема „За неопределеността и логическата квантификация“, а проф. Жени Захариева поднесе музикален поздрав с музиката на Фредерик Шопен.

На церемонията присъстваха посланикът на Република Полша в България Н. Пр. Кшищоф Краевски, академици, член-кореспонденти, представители на научната общност и институтите на БАН.

Проф. д.ф.н. Виолета Косеска-Тошева е родена в София. Получава докторска степен и степен „доктор на науките“ към Института по славистика на Полската академия на науките, където е и дългогодишен професор. Работи в областта на българско-полската и руско-полската съпоставителната граматика и постига значителни научни резултати в областта на типологията и когнитивната организация на езика. Автор (и съавтор) е на над 500 научни публикации и 23 монографии, дългогодишен преводач от български на полски език. Редактор и съавтор е и на многотомната „Българско-полска съпоставителна граматика“.

До 2006 г. е ръководител на направлението за славянско езикознание, литература и култура към Института по славистика на Полската академия на науките. Член на Полското лингвистично общество, почетен член на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. Носител на множество отличия, сред които се открояват: златен медал „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките за цялостна дейност; кавалер на ордена „Възраждане на Полша“; златна значка на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ за приноса си в развитието и популяризацията на българския език и българската езиковедска наука.

Галерия