EN
Начало » Новини » „Написаното остава. Пиши правилно!“ в 11. СОУ „Константин Константинов“, гр. Сливен

„Написаното остава. Пиши правилно!“ в 11. СОУ „Константин Константинов“, гр. Сливен

Stikeri_200x40-cm_print

На 3 май 2016 г. инициативата на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ „Написаното остава. Пиши правилно!“ продължи с посещение на учените в 11. СОУ „Константин Константинов“ в гр. Сливен по покана на училището. Директорът на Института проф. Светла Коева представи накратко своя екип и дейността на научното звено пред ученици и учители. Основната част беше занимателна игра, в която учениците бяха провокирани да обсъждат езикови проблеми и да достигат до правилните решения. Учениците бяха разделени на три отбора, които се състезаваха в полето на българския правопис, граматика, лексика и фразеология. Както учениците от Димитровград, Павликени, Пазарджик и Сопот, така и учениците от Сливен имаха възможността по забавен начин да си припомнят или научат някои от иначе строгите правила на българския език.

Присъстващите в залата не скучаеха, защото между отделните кръгове на състезанието се разиграваха игри с публиката. Колективните игри предоставиха възможност на всички деца да вземат участие и дадоха идеи на присъстващите учители по български език как да разнообразяват своите часове. По вече утвърдена традиция учителите и учениците бяха запознати и с народните говори. Богатството на българските диалекти беше онагледено чрез интерактивната „Диалектна карта на българския език“.

Проведеното събитие даде възможност на възпитаниците и учителите от 11. СОУ „Константин Константинов“ в гр. Сливен да се срещнат с млади учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и да бъдат насърчени лично от тях да прилагат изследователски методи в образованието по български език. Срещите с учители и ученици са ползотворни и за учените, защото дават реална представа как се възприемат правилата, как се усвоява езиковата норма и какъв е интересът към родното слово. Възпитаниците на 11. СОУ „Константин Константинов“ в гр. Сливен се представиха блестящо и доказаха, че интересът към знанието е жив, а трудната и отговорна работа на българските учители има реални резултати.

Събитието продължи в по-тесен кръг в учителската стая, където директорът на училището госпожа Веселина Тонева беше поканила учителите по български език. Преподавателите задаваха интересни и трудни въпроси, свързани с българския правопис. Проф. Светла Коева разказа как могат да се използват езиковите ресурси на Института за български език, които са достъпни в интернет (//ibl.bas.bg), в полза на българското образование.

Галерия