EN
Начало » Новини » „Предложи нова дума!“

„Предложи нова дума!“

Институтът за български език при Българската академия на науките в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България организира по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, езиковата игра „Предложи нова дума!“.

Играта се състои в предложения за „превод“ на девет чужди думи (дрон, имиджмейкър, слоган, тренди, флашмоб, тунинговам, емоджи, бранд, тъчскрийн) така, че да са разбираеми за всички. Изискването е да се използват само думи, които вече са утвърдени в българския език. Играта започна в 12:00 часа на 22 май 2018 година и продължи до 12:00 часа на 30 май 2018 година.

Връчването на голямата награда в играта „Предложи нова дума!“ – осем тома от многотомния „Български етимологичен речник“,  се състоя на малко тържество в Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ на 06.06.2018 година. На тържеството бяха връчени и двете специални награди – „Синонимен речник на българския език“.
Голямата награда получи Гергана Михайлова (за предложението си роболет вместо дрон). Специални награди получиха Таня Младенова (за предложението си стилозадаващ вместо тренди) и Михаил Пасков (за предложението си бързосбор вместо флашмоб). Наградите бяха отличени между 1082 предложения от комисия от Института за български език при БАН и Представителството на Европейската комисия в България. По време на играта още 34 предложения получиха награди (тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“).

Журналистите, преводачите, учените и писателите са основните посредници, чрез които новите думи достигат до нас и навлизат в езика ни. Заедно показахме колко сложна и отговорна е задачата да се намери подходяща нова дума. Също така показахме огромния творчески потенциал, който носим.

От 06.06.2018 година играта „Предложи нова дума!“ е преобразувана в постоянна, но без състезателен характер. Можете да давате своите предложения за нови думи тук: //ibl.bas.bg/predlozhi-duma/.

Кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда в рамките на дейността на Българската академия на науките „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“.

IMG_9563  IMG_9566  IMG_9575  IMG_9582