За една неправилна употреба на предлог в

Георги Митринов

Уважаеми читатели, обърнете внимание на следните няколко примера, взети от речта на български спортни журналисти, коментирали футболни мачове за радиослушатели: И топката е в играчите на „Царско село“; Сега топката е в Десподов; Но той загуби топката и тя е вече в играчите на „Ботев“; Топката е пак в гостуващия тим; Топката беше в Здравко Димитров; Топката се удари в крака на защитник, върна се в него.
В горните примери с предлог в се отбелязва местоположението на футболната топка. Правилна ли е употребата на предлога? Ако не е правилна, с кой предлог трябва да бъде заменен той? Нека си припомним, че предлог в се употребява пред съществителни имена, които означават предмети, животни или отвлечени понятия, за да се изрази място в пространството. А предлог у се употребява пред нарицателни или собствени съществителни имена, които назовават лица или колективни одушевени субекти като тим, отбор и под. Следователно в цитираните изречения предлог в трябва да се замени с у, напр.: И топката е у играчите на „Царско село“; Топката се удари в крака на защитник, върна се у него и т.н.
Ето и примери за правилна употреба на предлог в в речта на коментатори на футболни мачове: Топката е във вратата на противниковия отбор; След точното изпълнение на наказателния удар топката се оплете в мрежата на гостуващия отбор; Топката е в краката на играч от Монтана; Удар и топката попада в ръцете на вратаря Михайлов.
За съжаление, неправилна употреба на предлог в може да се чуе нерядко в разговорната реч: Аз ще съм си в нас; Ще ходим в Петко на рожден ден; Виждаш ли грешки в някого?; Отивам в Нина на гости. Като си припомним правилата за употребата на предлозите в и у, можем да поправим грешките: Аз ще съм си у нас. Ще ходим у Петко на рожден ден и т.н.

в. „Аз-буки“, бр. 28, 15 – 21. VII. 2021 г.