Смидаль Продукти: царевично брашно, 1 яйце, сода за хляб, сол, вода, краве масло, захар Начин на приготвяне: С брашното, яйцето, водата, солта и содата …
Охридска пастръмка Продукти: пъстърва, пресен лук, червен лук, кромид лук, маслини, магданоз, лимон, сол; За чесновия сос: чесън, зехтин, лимонов сок (по желание) Начин на …
Погача Продукти: пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин Начин на приготвяне: Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).