Капама

 

Продукти:

кисело зеле, цвекло (от буркан, консерва), кървавица, суджук, пилешки бутчета, свински ребра, телешко месо,  шарена сланина,  ориз, черен пипер, кимион, дафинов лист,  вино

 

Начин на приготвяне:

Оризът леко се запържва и се подправя с черен пипер. На дъното на глинен съд се слага зелево листо. Прибавят се няколко парчета шарена сланина. Зелето се нарязва, измива се и се изстисква, за да няма излишен сок. Част от него се слага в съда и се поръсва с кимион.  Месото се нарязва и изчиства от ципите. Цвеклото се нарязва на малки парчета и се добавя към останалите продукти в глинения съд. Слагат се част от месото и оризът. После се добавя останалото кисело зеле.  Най-отгоре се поставят суджукът, кървавицата и парчетата телешко. Прибавя се остатъкът от нарязано и изцедено кисело зеле. Залива се с вино, добавя се дафиновият лист, покрива се със цял зелев лист и се слага да се пече.

Чомлек

 

Продукти:

телешки джолан, моркови, лук, картофи, суха чушка, дафинов лист, чесън, черен пипер, бахар, доматен сок, олио, оцет, вино

 

Начин на приготвяне:

На дъното на глинен съд се слага олио. Месото се посолява и част от него се нарежда в съда. Прибавят се лукът, морковите и картофите. Върху тях се подрежда още един ред месо и отново се слагат лук, моркови и картофи. Добавят се чесънът, сухата чушка и  подправките. Залива се с доматения сок, остатъка от олиото и виното. Похлупва се и се пече.

Празнични гозби