Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …
Лучник Продукти: за тестото: пшенично брашно, прясно мляко, кисело мляко, мая, сода, оцет за плънката: пресен лук, пресен чесън, киселец, копър, магданоз, ориз, счукани орехи, шарена сланина, …
Празнична питка със сусам Продукти: брашно, сода за хляб, мая, вода, сол, жълтък, сусам. Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Добавят се содата и …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).