Банско
Кутово
Брегово
Старопатица
Праужда
Чупрене
Годеч
Цариброд
Трън
Мещица
Трекляно
Босилеград
Долна Любата
Долно Село
Алино
Широки Дол
Радуил
Якоруда
Логодаж
Горно Драглище
Берово
Долно Дряново
Сухо
Охрид
Връбник
Костур
Костандово
Бяла Слатина
Койнаре
Плевен
Белене
Белцов
Русе
Тутракан
Калипетрово
Алфатар
Дъбовик
Паскалево
Тополи
Кривня
Еркеч
Голица
Бръшлян
Срем
Синапово
Тополовград
Устрем
Свиленград
Бисер
Еникьой
Пишманкьой
Елена
Конуш
Доситеево
Узунджово
Добрич
Голяма Желязна
Гумощник
Шипково
Орешак
Копривщица
Старо Железаре
Хисаря
Севлиево
Дълбоки
Ресен
Правда
Велико Търново
Елена
Трявна
Смилян
Смолян
Старцево
Златоград
Жеравна
Гавраилово
Поморие
Несебър
Овчарово
Момчиловци
Брезе
Петрич
Банско
Кутово
Брегово
Старопатица
Праужда
Чупрене
Годеч
Цариброд
Трън
Мещица
Трекляно
Босилеград
Долна Любата
Долно Село
Алино
Широки Дол
Радуил
Якоруда
Логодаж
Горно Драглище
Берово
Долно Дряново
Сухо
Охрид
Връбник
Костур
Костандово
Бяла Слатина
Койнаре
Плевен
Белене
Белцов
Русе
Тутракан
Калипетрово
Алфатар
Дъбовик
Паскалево
Тополи
Кривня
Еркеч
Голица
Бръшлян
Срем
Синапово
Тополовград
Устрем
Свиленград
Бисер
Еникьой
Пишманкьой
Елена
Конуш
Доситеево
Узунджово
Добрич
Голяма Желязна
Гумощник
Шипково
Орешак
Копривщица
Старо Железаре
Хисаря
Севлиево
Дълбоки
Ресен
Правда
Велико Търново
Елена
Трявна
Смилян
Смолян
Старцево
Златоград
Жеравна
Гавраилово
Поморие
Несебър
Овчарово
Момчиловци
Брезе

Избрани гозби

Правда

Бамена чорба Продукти: Лук, ориз, картофи, бамя от консерва с домати, червена чушка, морков, сол, олио.   Начин на приготвяне: В гореща вода се сипва …

Дълбоки

Гюзлеми Джигерник Домашно масло Рачел Боб на гащи

Берово

Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене   Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …

За проекта

Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).

Медийни участия

Искате да научите повече за картата? Пишете ни по-долу!