Мещичка каварма Продукти: сланина, свинско месо, зеленчуци от туршия, праз, сол на вкус Начин на приготвяне: Сланината се нарязва на дребни парчета и се …
Пълнени чушки с боб Продукти: червени сухи чушки, полусварен боб, 2-3 глави лук, олио, доматено пюре, сол, червен пипер, черен пипер, джоджен, магданоз, чубрица. Начин …
Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене, сол Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).