Капама Зелен фасул Чест (гъст) ориз Царевична попара Суловър Сутляш
Костурска пита Продукти: За плънката: спанак, извара, мазнина (олио, краве масло), чесън, сол, черен пипер; За тестото: брашно, мая, сол, захар, вода (по желание яйце) Начин …
Агнешко с булгур Продукти: за 10–12 порции (една тава агнешко с булгур): прясно агнешко месо, 150–200 г агнешки дреболии, 2 ч.ч. булгур, 1 ч.ч. ориз, …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).