Тутманик Продукти: бяло брашно, яйце, хладка вода, олио, краве масло, сирене, сол Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Солта се разтваря във водата, а …
Ялова баница Продукти: бяло брашно, мая, сол, вода, олио Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се …
Погача Продукти: пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин Начин на приготвяне: Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).