Погача

 

Продукти:

пшенично брашно, мая, яйце, кисело мляко, сол, захар, олио или зехтин

 

Начин на приготвяне:

Пресява се брашното два пъти. Прибавя се сол, захар, мая, яйце, кисело мляко, олио или зехтин и се замесва тесто. Тестото се оставя да втаса, завито в кърпа. Пече се във фурна в намазана с олио тава. След изпичане се поръсва с вода и захар и се покрива отново с кърпа.

Задушено

 

Продукти:

цели малки лукчета, малки глави чесънчета, заешко или свинско месо, моркови, цели малки картофки, чаша бяло или червено вино, олио, доматено пюре, червен пипер

 

Начин на приготвяне:

В глинен гювеч се нареждат цели главички малки лукчета, малки чесънчета и малки картофки, парчета заешко или свинско месо и нарязани моркови. Слага се червен пипер, доматено пюре, олио, сол и една чаша бяло или червено вино. Покрива се с капак, който се замазва с малко тесто. Пече се първо отдолу, а после отдолу и отгоре в умерена фурна.

 

 

Зеляник

Баница

Овченик

Качамак и спържа