Банско
Кутово
Брегово
Старопатица
Праужда
Чупрене
Годеч
Цариброд
Трън
Мещица
Трекляно
Босилеград
Долна Любата
Долно Село
Алино
Широки Дол
Радуил
Якоруда
Логодаж
Горно Драглище
Берово
Долно Дряново
Сухо
Охрид
Връбник
Костур
Костандово
Бяла Слатина
Койнаре
Плевен
Белене
Белцов
Русе
Тутракан
Калипетрово
Алфатар
Дъбовик
Паскалево
Тополи
Кривня
Еркеч
Голица
Бръшлян
Срем
Синапово
Тополовград
Устрем
Свиленград
Бисер
Еникьой
Пишманкьой
Елена
Конуш
Доситеево
Узунджово
Добрич
Голяма Желязна
Гумощник
Шипково
Орешак
Копривщица
Старо Железаре
Хисаря
Севлиево
Дълбоки
Ресен
Правда
Велико Търново
Елена
Трявна
Смилян
Смолян
Старцево
Златоград
Жеравна
Гавраилово
Поморие
Несебър
Овчарово
Момчиловци
Брезе
Петрич
Банско
Кутово
Брегово
Старопатица
Праужда
Чупрене
Годеч
Цариброд
Трън
Мещица
Трекляно
Босилеград
Долна Любата
Долно Село
Алино
Широки Дол
Радуил
Якоруда
Логодаж
Горно Драглище
Берово
Долно Дряново
Сухо
Охрид
Връбник
Костур
Костандово
Бяла Слатина
Койнаре
Плевен
Белене
Белцов
Русе
Тутракан
Калипетрово
Алфатар
Дъбовик
Паскалево
Тополи
Кривня
Еркеч
Голица
Бръшлян
Срем
Синапово
Тополовград
Устрем
Свиленград
Бисер
Еникьой
Пишманкьой
Елена
Конуш
Доситеево
Узунджово
Добрич
Голяма Желязна
Гумощник
Шипково
Орешак
Копривщица
Старо Железаре
Хисаря
Севлиево
Дълбоки
Ресен
Правда
Велико Търново
Елена
Трявна
Смилян
Смолян
Старцево
Златоград
Жеравна
Гавраилово
Поморие
Несебър
Овчарово
Момчиловци
Брезе

Избрани гозби

Брегово

Сарми с лозова шума Продукти: 500 г кайма, 800 г кромид лук, 200 г ориз, лозови листа, вода, червен пипер, копър, сол, олио   Начин …

Логодаж

Чушки с урда Продукти: чушки, олио, извара, сол   Начин на приготвяне: В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. …

Бръшлян

Зелник Продукти: за плънката: спанак, 250 г сирене, 5–6 с. л. кисело мляко, 5 яйца, 1 ч. олио за тестото: брашно, сол, хладка вода, мая   Начин …

За проекта

Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).

Медийни участия

Искате да научите повече за картата? Пишете ни по-долу!