Задушено Перашки (великденски яйца) Овченик Пестил Скроб Качамак Горубийе
Чушки с урда Продукти: чушки, олио, извара, сол Начин на приготвяне: В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. …
Традиционна даска (дъска) Съдържа: кървавица, пушен колбас, пауфлак, пинджур, айвар, овче сирене, извара, овчи буламач, топло краве сирене Продукти и начин на приготвяне: Кървавица …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).