Узунджовски катмери Продукти: пшенично брашно, свинска мас, сол, вода, мая Начин на приготвяне: Пресява се брашното, прибавят се маята, солта и водата. Замесва се …
Роговачки Продукти: брашно, яйце, сирене, сол, вода; олио за пържене; Начин на приготвяне: От продуктите се замесва тесто. Реже се на топчета и се …
Биди Продукти: брашно, вода, 500 г кисело мляко, сода за хляб,1 яйце, сол, парче сланина Начин на приготвяне: В дълбока купа се разбъркват водата …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).