Чушки с урда Продукти: чушки, олио, извара, сол Начин на приготвяне: В загрятата мазнина се слагат нарязаните на дребно чушки. Запържват се със солта. …
Еленски бут Продукти: свински бут, сол Начин на приготвяне: Пресният бут се осолява и стои така 40–50 дни, докато поеме солта. През февруари се …
Кюшелитки и два пъти точено Продукти: брашно, сирене, мас, сол, вода. Начин на приготвяне: Замесва се тесто от брашно, хладка вода и сол. Разточва …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).