Биди Продукти: брашно, вода, 500 г кисело мляко, сода за хляб,1 яйце, сол, парче сланина Начин на приготвяне: В дълбока купа се разбъркват водата …
Бел муж Продукти: прясно несолено овче или краве сирене, 3-4 лъжици пшенично брашно, сол на вкус Начин на приготвяне: В меден съд се натрошава …
Гаргалета Продукти: за тестото: бяло брашно, грис, краве масло, олио, прясно мляко, захар, вода за сиропа: вода, захар Начин на приготвяне: Бялото брашно и грисът се смесват. …
Интерактивната кулинарна карта на българската езикова територия, съобразена с най-новите съвременните информационни технологии, е първото фундаментално научно-приложно лингвогеографско изследване на българската кулинарна лексика, което същевременно е и изследване на опита и културния обмен в областта на храненето, т.е. изследване на еволюцията в традиционната народна култура. Идеята за този интердисциплинарен научен проект е продиктувана от нуждата комплексно да бъде събрана, изследвана и картографирана кулинарната лексика на цялата българска езикова територия (във и извън държавните граници на България).