Речник


  -  а  б  в  г  д  е  ж  з  и  й  к  л  м  н  о  п  р  с  т  у  ф  х  ц  ч  ш  щ  ъ  ь  ю  я  
о
о-
оа
об
ов
ог
од
ож
оз
ой
ок
о̀
ол
ом
он
оп
ор
ос
от
оф
ох
оц
оч
ош
ощ
оя
оцапам
оцапвам
оцапване
оцветен
оцветител
оцветителен
оцветя
оцветявам
оцветяване
оцедя се
оцеждам се
оцеждане
оцелея
оцелявам
оцеляване
оценител
оценителен
оценителка
оценка
оценя
оценявам
оценяване
оцет
оцетар
оцетарка
оцетен
оцъкля
оцъклям
оцъкляне

оцèт, мн. няма, м. (лат.). Течност с резливо кисел вкус, получена от вторична ферментация на спирт, вино, плодов сок и пр., употребявана като подправка на ястия или за консервиране на зеленчук. Той седна до него и почна да слага на челото му кърпи, намокрени с вода и оцет. Дим. Димов. Чер като катран, кисел като оцет, горчив като пелин. П. Р. Славейков. На доброто вино и оцетът му е добър. П. Р. Славейков. Винен оцет.


Copyright © 2014 Институт за български език. Всички права запазени.