Може ли да се преизпълнява удар

Георги Митринов

Българският коментатор на футболния мач от английското първенство (Висша лига) между отборите на „Фулъм“ и „Ливърпул“, проведен през 2024 г., използва израза „Ударът ще бъде преизпълнен“.

В случая става въпрос за повторно изпълнение на наказателен удар с топка по решение на главния съдия на футболния мач.

Правилна ли е употребата на миналото страдателно причастие преизпълнен в посочения пример?

Според Речника на българския език (онлайн) глаголът преизпълнявам се употребява със значение ʽизвършвам, осъществявам нещо в повече, отколкото е определено, предписаноʼ (например Те преизпълниха плана си).

Следователно този глагол е неправилно употребен в цитирания спортен коментар.

Той може да се замени с изпълнявам, въпреки че в речниковата статия за глагола изпълнявам не са посочени значения, свързани с действия, означаващи удар с топка при спортни състезания, независимо че употребата се среща (например Футболистът с номер 10 ще изпълни първия наказателен удар; Разпределителят изпълни виртуозно началния удар).

Неправилната употреба на глагола преизпълнявам може да се обясни с аналогия с глагола пребивам с основни значения ʽбия много някого, съсипвам го физически от бой; смазвамʼ и ʽубивамʼ, който се използва и като термин в спорта със значение ʽудрям, бия отново, повторноʼ (например: Константинов преби сервиса; Наложи се да се пребива дузпата).

Цитираната реплика може да се замени с няколко правилни варианта: Ударът ще бъде повторно изпълнен; Ударът ще бъде повторен; Ударът ще бъде изпълнен за втори път; Ще има повторение на удараЩе има повторно изпълнение на удара.

в. „Аз-буки“, бр. 22, 30.05-05.06.2024 г.