хайвèр м. (тур.). Събир. 1. Яйца от риба. Рибата търсеше места да хвърли хайвера си и нашата балканска река по това време от годината обещаваше хубав риболов. Ем. Станев. 2. Осолени яйца от риба, употребявани като храна направо или след съответно приготовление. Веднъж Слав донесе две кила маслини, друг път беше купил едно кило солен хайвер. Г. Караславов. 3. Ястие, приготвено от разбити яйца на риба с растително масло, лимон и др. Между масите сновяха войници с големи подноси, отрупани с бутилки и чинии със студено свинско печено, хайвери, майонези. Дим. Ангелов. □ Пращам някого за зелен хайвер (разг.) — излъгвам, заблуждавам някого. Черен (чер) хайвер — хайвер от моруна, есетра, чига или пъструга. На трапезата бяха наслагани блюда с постни яденета и закуски: сладко, чер хайвер, мед, ябълки. Вазов.
|