EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ от 11 до 31 май 2018 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ от 11 до 31 май 2018 година

11 май 2018 година
град Етрополе

 

На 11 май 2018 година ученици и учители от СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе, за втора поредна година станаха част от кампанията на Института за български език при БАН „Написаното остава. Пиши правилно!“. Малки и големи се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис, да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий! Смелчаците получиха за спомен стикер, разделител за книги или магнит с логото на кампанията.

 

17 май 2018 година
град Самоков

 

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм в град Самоков за втора година са част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, която поставя акцент върху правописа. На 17 май на площад „Захарий Зограф“ в града всеки имаше възможност да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация. Учениците от 10. и 11. клас от Професионалната гимназия по туризъм поставиха началото на диктовката и бяха последвани от ученици от 5. и 7. клас от ОУ „Христо Максимов“. Граждани на град Самоков също се престрашиха и сложиха слушалките за диктовка. Знанията им бяха проверени и оценени.

 

18 май 2018 година
град Димитровград


Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ в гр. Димитровград заедно със своите преподаватели се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 18 май 2018 година. Учениците от всички класове от прогимназиалния етап на обучение в училището – 10 класа, взеха участие с желание в диктовките и в обсъждането на допуснатите грешки.

 

18 май 2018 година
град Сливен

 

На 18.05.2018 година всички, близо 900 ученици, от 1. до 12. клас на Средно училище „Константин Константинов“ – Сливен написаха под диктовка краткия текст, предоставен от Института за български език при БАН. По този начин те за трета поредна година взеха участие в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. Във всяка класна стая беше поставен плакат с логото на кампанията, а всяко дете отнесе вкъщи девиза „Написаното остава. Пиши правилно!“.

 

19  22 май 2018 година
село Крайници

 

 

За първа година учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Крайници, община Дупница, се включиха в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език. От 19 до 22 май 2018 година в часовете по български език учениците от втори до седми клас написаха празничната диктовка за езика. Така учениците и учителите изразиха почитта си към светите братя Кирил и Методий, засвидетелстваха обичта си към родния език и показаха уважение към правилната му употреба.

 

21 май 2018 година
град София

 

Диктовка в подкрепа на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ беше проведена и в Софийската професионална гимназия по туризъм. Взеха участие ученици от девети клас по инициатива на старши преподавател Събина Добрева.

 

24 май 2018 година
село Звъничево

 

На 24 май 2018 година учениците и учителите от ОУ „Васил Левски“ в с. Звъничево също подкрепиха кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“.

 

24 май 2018 година
град Димитровград


В ПМГ „Иван Вазов“, гр. Димитровград, диктовката се проведе в един от кабинетите по български език. Включиха се пет отбора ученици от 7. до 11. клас и отбор от учители – преподаватели по математика, информатика и география. Имаше и ученици консултанти, подбрани сред тези, които вече са доказали добрите си познания по правопис и граматика. Кампанията премина доста емоционално, а диктовката предизвика оживени коментари. И колегите, и учениците се забавляваха и обсъждаха грешките. С минимален брой грешки в диктовката се открои отборът на седмокласниците. По молба на колеги и ученици кампанията ще бъде повторена.

 

24 май 2018 година
град Благоевград

 

 

Второ основно училище „Димитър Благоев“ се включи в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“. Тя се организира по повод на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Събитието се проведе на площад „Македония“, където учениците направиха кратка диктовка. Всички участници получиха стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки.

 

28 май 2018 година
град Гълъбово

 

 

И тази година учениците от СУ „Васил Левски“ в гр. Гълъбово  се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Диктовката се състоя на 28.05.2018 г. от 14.00 ч. в кабинетите по български език и литература. В инициативата участваха общо 30 ученици, които с лекота се справиха с предизвикателството да пишат правилно.

 

30 май 2018 година
град Кърджали

 

 

Учениците от девети и десети клас от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в град Кърджали се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 30 май 2018 година. Мероприятието се проведе по инициатива на преподавателката по български език и литература Антония Маровска. Учениците взеха участие с желание в диктовките и в обсъждането на допуснатите грешки. В класните стаи беше поставен плакат с логото на кампанията, бяха раздадени и стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“. 

 

30 май 2018 година
град Ракитово

 

 

Средно училище „Свети Климент Охридски“, град Ракитово, обл. Пазарджик, се включи в националната инициатива на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН, посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 30.05.2018 г. пред ДГС – Ракитово (където е и градският площад) ученици от всички класове на СУ „Св. Кл. Охридски“, госпожа Таня Гаралова – директор на училището, представители на Община Ракитово, ОНЧ „Будилник – 1898 г.“ и местни жители се включиха в събитието. Диктовката, която беше откъс от есето на Николай Хайтов „За думите“, се проведе два пъти поради големия интерес на желаещи да участват. Преди началото на диктовката ученици от пети клас изпяха „Върви, народе, възродени“, а Надежда Тупарова изпълни одата „Българският език“ на Иван Вазов.

 

31 май 2018 година
село Лехчево

 

 

На 31.05.2018 година с. Лехчево (общ. Бойничовци, обл. Монтана) се присъедини към кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. Диктовка беше проведена под формата на състезание в два кръга в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. В първи кръг взеха участие общо 45 ученици – 23 от пети клас, 15 от шести клас и 7 от седми клас. Те направиха диктовка по откъс от книгата на Беньо Цонев „Хиляда години български език“. Най-добрите диктовки се класираха за втори кръг. Общо тринадесет ученици (4 от пети клас, 6 от шести клас и 3 от седми клас) направиха диктовка върху част от есето на Николай Хайтов „За думите“, като слушаха звуковия файл. По този начин учениците и учителите от с. Лехчево отдадоха своята почит на празника.

 

4 юни 2018 година
град Пловдив

 

 

На 4 юни в сградата на Областната администрация в Пловдив се състоя награждаването на победителите в състезанието по български език „Свети Иван Рилски“. Присъстващите ученици, родители и гости за трета поредна година се включиха в кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. Сред участниците бяха и заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров. След анализ на резултатите и коментар на грешките стана ясно, че младите българи и техните родители държат на добрата езикова подготовка, осъзнавайки важността на езика за развитието и бъдещите успехи на учениците. Атмосферата беше творческа. Всеобщото мнение беше, че инициативата е полезна и трябва да се превърне в традиция.

 

➥ Галерия

 

➥ В медиите