EN
Начало » Новини » Представяне на книгата „Смесеният език на виенските българи“

Представяне на книгата „Смесеният език на виенските българи“

_IMG0156На 10 октомври 2017 година от 17:30 часа в галерия „СОФИЯ 79 Галерия за съвременно изкуство“ се състоя представяне на книгата „Смесеният език на виенските българи“ на доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН.
В известен смисъл книгата е продължение на създадената от доц. Кочева „Карта на българския език на ново място по света“, предлагаща разнообразна информация за емигрантските вълни и носителите на български език на всички континенти.
На представянето присъства вицепрезидентът на Република България, госпожа Илияна Йотова, както и редица представители на организации, които се занимават с проблемите на българите в чужбина. Госпожа Илияна Йотова направи изказване, в което представи важността на работата за съхраняването на езика и съзнанието за национална идентичност на българите в чужбина. В нейното слово, както и в изказвания на други гости – председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, основателя на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. Боян Кулов, постоянния секретар на Министерството на външните работи, госпожа Елена Шекерлетова, бе засегната работата за подкрепа на българските училища в чужбина – в това число и сред българите в Украйна, Молдова, Албания и на други места по света. Поздравления поднесе доц. Милен Михов, заместник-председател на Парламентарната комисия по образованието и науката. От името на Ръководството на БАН поздравления поднесоха чл.-кор. Васил Николов, заместник-председател на БАН, и проф. Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на направление „Културноисторическо наследство и национална идентичност”.
Българската емиграция в Австрия е една от най-старите, но тенденцията за заселване там продължава и в най-ново време. Ако през 90-те години на миналия век приблизителните данни сочат около 6 000 българи, през 2005 г. те са вече над 30 000, а в настоящия момент надхвърлят 50 000. Книгата  на доц. Ана Кочева предлага цялостно описание на смесения език на българските емигранти във Виена по специално създадена за целта методика.

 

➥ Галерия