За модерните нови думи и здравословното хранене

публикувано в: Лексика | 0

Надежда Костова

Една от модерните теми в днешно време е здравословното хранене.

Все повече хора се интересуват от тази тема и в интернет има много сайтове с информация. Често тези сайтове са преведени чрез програми за автоматичен превод и съответно са на „развален“ български. От една страна, програмите не превеждат някои думи и така чужди думи навлизат в езика ни. От друга страна, за модерните теми е престижно да се използват нови думи, без да се търсят българските им съответствия.

При здравословното хранене се наложи думата нутриенти, която произхожда от латинската дума nutritio ‘хранене’. Новата дума нутриенти измества термина хранителни вещества. Нутриентите се дефинират като биологически активни вещества, необходими за поддържане на живота и за растежа на организма.

Нутриентите биват макронутриенти и микронутриенти, т.е. хранителни вещества, необходими на организма в относително големи или малки количества. С новата дума макронутриенти се назовават основните хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и мазнини. А думата микронутриенти се използва като общо название за витамини и минерали.

Има също антинутриенти – естествени или синтетични съединения, които пречат на усвояването на хранителните вещества.

Както виждате, думите са нови, но понятията – не.

 

в. „Аз-буки“, бр. 25,  20 – 27 юни 2019 г.