За хората и троловете

Иво Панчев

Сигурно ви се е случвало да изкажете положителното си отношение към нещо (напр. кауза) или някого (напр. политик) под формата на коментар в интернет пространството. Какво се случва? На вашите коментари реагират други хора, които може да споделят вашето мнение и да ви подкрепят, или да не са съгласни и да възразят. Но ако не са просто хора, а тролове, те ще ви… тролнат.

Какво е интернет тролът? В Речник на думите в българския език четем: „Човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори, с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор“ (//rechnik.info/интернет+трол).

За мен не са толкова важни мотивите за хулиганското поведение на трола – той може да се зарежда с енергия от отрицателните емоции на хората, а може и да получава пари, за да манипулира свободната комуникация. И в двата случая поведението му е осъдително. Интересува ме обаче проследяването и съставянето на модел на езиковото поведение на трола. Ето един опит за моделиране по популярен сценарий – човек се изказва в интернет-пространството в подкрепа на публична личност:

Х (човек) твърди, че Y (публична личност) е +, т.е. харесва го, поддържа го.

Следва тролска намеса, в която виждам три основни модела:

а) Z (трол) твърди, че Y е –, но по обиден за X начин – атакува се например менталното здраве, социалният статус, сексуалната ориентация и пр. на Y;

б) Z атакува по обиден начин самия Х;

в) Z публикува съобщение извън темата, за което е известно, че буди интерес – например за поскъпване на стока или услуга – и по този начин манипулира комуникацията.

Съставянето на модели на тролско езиково поведение може да помогне на участниците в публичната комуникация и на модераторите да разпознават троловете. А съдбата на разпознатия трол трябва да е е ясна: бан и чао, мили ми троле.

 

в. „Аз Буки“ бр. 35,  31 август – 7 септември 2017 г.