Защо е важно да знаем значението на новите думи?

Надежда Костова

В българския език навлизат много нови думи с неизвестно значение. Една от тези думи е нероли. Ако я потърсим в интернет, ще я срещнем в словосъчетанията етерично масло Нероли или масло от нероли. Словосъчетанието масло от нероли ни подсказва, че вероятно нероли е име на растение, от което се извлича етерично масло. Сравняваме го с подобни словосъчетания масло от роза, масло от лавандула, масло от бадем и т.н.

В интернет срещаме също изречението: Маслото от нероли се извлича от цветчетата на растението Citrus aurantium. Ако сме достатъчно добросъвестни и упорити, ще проверим латинското название на растението и ще открием, че зад него се крие дървото горчив портокал. Но нали има масло от портокалов цвят? Какво означава думата нероли?

Оказва се, че произходът на думата е свързан с името на мадам Де Урсинс, принцеса на Нерола (градче, близо до Рим), която използвала това масло като парфюм и го наложила като моден аромат в края на XVII и началото XVIII век. Името на градчето става част от името на принцесата, а после заради принцесата става нарицателно име за любимото й ароматно масло. Маслото нероли не е масло от градчето Нерола, а е маслото на принцесата на Нерола.

И така, нероли е име на етеричното масло, извличано от цветовете на горчивия портокал. Разликата между маслото нероли и маслото от портокалов цвят е в начина на добиването им.

Понеже думата нероли не е име на растение, както предположихме в началото, затова е неправилно да се използва словосъчетанието масло от нероли. Важно е да знаем значението на новите думи, за да ги употребяваме правилно.

 

в. „Аз-буки“ бр. 8, 21 – 27 февруари 2019 г.