EN
Начало » Новини » Конференция по повод 80-ия юбилей на проф. Стефана Димитрова

Конференция по повод 80-ия юбилей на проф. Стефана Димитрова

Ст. Димитрова

„Актуални проблеми на съвременната лингвистика“ е темата на Националната научна конференция с международно участие по случай 80-годишнината на проф. д.ф.н. д-р хонорис кауза Стефана Димитрова.

Двудневният форум ще бъде открит на 5 септември 2015 г. от 9.00 часа в Големия салон на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН (София, бул. „Шипченски проход“ № 52, бл. 17). Проф. Ст. Димитрова ще бъде удостоена с Почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките“ и Почетен знак-плакет за заслуги към Института за български език. На конференцията ще бъдат изнесени 82 доклада от изследователи на съвременното състояние и историята на българския език, на връзката на българския език със славянските и балканските езици, на общото езикознание, на семантиката и прагматиката, на лингвистиката на текста, на социолингвистиката и етнолингвистиката.

Проф. Стефана Димитрова е автор на монографии, студии и статии, рецензии и отзиви, които общо надхвърлят 500, както и научен редактор и съставител на сборници, христоматии, учебници и учебни пособия. Те се отнасят към различни области и проблеми на лингвистиката – фразеология, лингвистични основи на описанието на руския език за чужденци, структурализмът като изследователски метод, теория и практика на транскрипцията, проблеми на антисистемата в езика, основни понятия на прагматиката, лингвистика на текста, проблеми на езиковата типология, хипотеза на лингвистичната относителност, детска лингвистика, персоналии на езиковеди и т.н.

Публикациите на проф. Димитрова се радват на висока оценка на нашата и международната езиковедска общност. Сред тях е „Квантитативните и структурални методи в изкуствознанието“ (София: Наука и изкуство, 1979), която е наградена от Международната лингвистична директория в Хага за най-добро структурално теоретично изследване през 1980. Книгата е първото българско монографично изследване на структуралните методи в различни области на хуманитарното знание, в това число и в езикознанието. Най-голям международен отзвук има монографията й „Исключения в русском языке“ (Columbus: Slavica Publishers, 1994). В работата е изложена авторска теория за антисистемата в езика, която се осмисля като движеща сила на неговата еволюция. През януари 1995 г. е организирано специално представяне на книгата по време на юбилейната конференция в Московския университет, посветена на акад. В. В. Виноградов, на което й е връчена наградата на МАПРЯЛ (Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература) за най-добър лингвистичен труд на годината.

Галерия