EN
Начало » Новини » Национална седмица на четенето

Национална седмица на четенето

IMG_2482

Институтът за български език взе участие в Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката в периода от 7 до 12 декември.

Четенето е не само възможността да се чете, четенето преди всичко е възможността да се разбира текстът, да се научават нови неща, да се правят заключения, да се извличат причинно-следствени връзки между различни текстове, да се развива мисленето.

На 8 декември в Столичната библиотека се състоя образователно състезание с отбори от три столични училища – 18 СОУ „Уилям Гладстон“, 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ и ЧОУ „Св. София“. Събитието беше открито от заместник-министъра в Министерството на образованието и науката госпожа Ваня Кастрева. Състезанието протече в три кръга, включващи по шест езикови категории – правопис, граматика, чужди думи, фразеологизми, пароними и отношения между думите. Целта на младите учени от Института за български език, които подготвиха и проведоха състезанието, беше децата да бъдат насърчени да използват активно способностите си на изследователи, за да достигнат до познанието, като се опитват да предлагат собствени обяснения на езиковите факти и явления. Проведе се и занимателна игра, в която главен участник бе публиката.

На 9 декември в Националния дворец на децата учени диалектолози разкриха пред любознателните ученици диалектното богатство и многообразие на българския език, показаха им възможностите на дигиталната говореща карта на българските диалекти и на Българския диалектен атлас, разказаха им историята на много думи. В различни игрови дейности: различаването на диалектно и книжовно в текст, познаването на диалектните названия на различни растения, животни, обредни ястия и др., учениците имаха възможност да затвърдят своите знания за книжовен правоговор и правопис и да научат нови факти за българския език в неговото многообразие и единство. В събитието на живо и в онлайн връзка взеха участие ученици от училища и детски центрове от пет български града: Варна, Враца, Кърджали, Петрич и София.

Българските диалекти са наследници на старобългарския език и специфичните им особености отразяват развоя, но и единството на българския език. Диалектите са част от нашето национално наследство, трябва да ги познаваме и да се гордеем с тях. Изучавайки диалектите, можем да разберем голяма част от езиковите факти в съвременния български книжовен език, а това ще ни помогне да пишем и говорим правилно. Диалектите пазят хубави български думи като въртиколница (въртележка), гьостерица (тояга) или забавни съвпадения със съвременни думи като кой (значи щъркел в Странджа), шиш (гръмотвица в Тетевенско), гълъби (царевица в Русенско и Силистренско), които можем да срещнем в художествената литература или употребени от наши по-възрастни роднини и приятели.

В рамките на събитието по занимателен начин бяха представени и достъпните в интернет електронни ресурси на Института за български език. Събитието се излъчва с повторения през целия ден на 9 декември от Детската интернет телевизия „Аз мога, аз знам“.

Stikeri_200x40-cm_print

Събитията са част от дългосрочната кампания на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“, която се осъществява в партньорство с Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ под надслова „Да изследваме заедно!“. В рамките на кампанията се провеждат нетрадиционни образователни събития по български език, с които учените от Института за български език споделят с обществото идеята, че при обучението в училище трябва да се прилагат нови изследователски практики. Те могат да направят обучението по-привлекателно, да стимулират самостоятелното мислене и да спомогнат за промяната от запаметяване и възпроизвеждане към анализиране и откриване на правилни решения.