EN
Начало » Новини » Изложба „Словото” на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин”

Изложба „Словото” на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин”

Изложба „Словото“ е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и се организира за трета година от Института за български език. Изложбата се състои от шест табла и представя част от речниците и езиковите ресурси, които Институтът за български език предоставя за използване в интернет.

Многотомният „Речник на българския език“ е най-големият и представителен тълковен речник на българския език, включващ до момента 119 229 заглавни думи. Речникът представя лексикалното богатство на българския език от последните 150 години в неговото стилистично и функционално разнообразие.

Българският уърднет е лексикално-семантична мрежа с 121 000 синонимни множества (близо 250 000 лексеми), свързани с над 250 000 семантични, деривационни или екстралингвистични отношения, както и със съответните синонимни множества в английски и други езици.

Българският национален корпус обединява текстове на български език, които съдържат над 1,2 милиарда думи, и техни паралелни текстове на 47 езика, които надхвърлят 4,2 милиарда думи.

Картата „Българският език на ново място“ представя местата по света, където се говори български език. Общият брой на говорещите български по нашата планета не е малък и това определя централната роля, която играе българският език за обединяване и съхранение на нацията, дори в условията на засилваща се глобализация.

Интернет справочникът „Езикови справки“ съдържа достъпни обяснения по актуални проблеми, свързани със значението, употребата, произхода и стилистичната характеристика на думите в българския език.

Част от изложбата е десетминутен филм, разказващ за Българския национален корпус.

Изложбата се намира в централното фоайе на Българската академия на науките и ще бъде изложена от 18 до 31 май 2016 година.

Галерия