EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 24 май

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 24 май

Stikeri_200x40-cm_print

Институтът за български език отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май с голям празник, посветен на правилния български език. И тази година с призива на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ учени, учители и ученици отдадоха почит на делото на светите братя Кирил и Методий и изразиха своя дълг да поддържат и насърчават любовта и уважението към правилния български език и българското образование.

На два обособени пункта – на изхода на метростанция „Сердика“ на площад „Света Неделя“ и до Паметника на Радой Ралин – всеки желаещ получи възможност да провери познанията си по правопис и пунктуация. Подготвени бяха две кратки диктовки по откъси от тематично подбрани текстове – „Българският език и богатството на българското слово“ от Александър Балабанов и „Чудото на четенето“ от Георги Господинов. На изхода на метрото срещу Софийския университет учените от БАН поздравяваха минувачите по случай празника и разговаряха с тях за често срещани правописни и пунктуационни грешки, които бяха онагледени с текст за редакция. Всеки можеше да провери знанията си самостоятелно и да ги свери с обясненията на допуснатите в текста грешки, подготвени от езиковедите. Всички участници бяха насърчени да пазят чистия и правилен български език и получиха стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“. Целта на стикерите е да се насочи вниманието към неправилните надписи, които срещаме всекидневно. Представилите се най-добре ще продължат да разпространяват идеята, че „Написаното остава“, и чрез тениските, които получиха.

Инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!” набра голяма популярност и извън столицата. Към нея се присъединиха още пет града в България, благодарение на училища от Димитровград, Павликени, Пазарджик, Сливен и Сопот.

В Сливен кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ се проведе с инициативата на ученици от 10 клас от 11-то СОУ „Константин Константинов“ и техни учители. С любезното съдействие на общината бяха осигурени лаптопи и слушалки, а в проверката на грамотността на градския площад се включиха и деца, и възрастни.

В Павликени кампанията бе проведена с участието на ОУ „Св. Климент Охридски“. Eкип от учители и ученици излязоха на централния площад, на специално подготвен пункт, за да посрещнат малки и големи с диктовката, изпратена от Института за български език.

В центъра на Сопот, докато течеше традиционният празничен концерт, ученици от СОУ „Иван Вазов“ подканяха гражданите да се включат в инициативата. Участниците получиха листовка за самопроверка на текста и описание на очакваните грешки и стикери с логото на кампанията.

Инициативата бе подета от учители и ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик на 11 май. Финалът на поредицата от събития, обединени от „Написаното остава. Пиши правилно!“, по случай 24 май ще бъде поставен на 27 май от учителите и учениците от ЕГ „Д-р Иван Богоров“. В 11:00 часа те ще очакват гражданите и гостите на Димитровград в центъра на града, за да проведат диктовката.

Галерия