EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ в Самоков

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ в Самоков

И Професионална гимназия по туризъм в гр. Самоков се присъедини към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките, организирана по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На 17 май 2017 година на централния площад в град Самоков много деца, ученици и граждани имаха възможност да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български език. По-възрастните участници освен че проявиха кураж, показаха и завидно желание да разберат къде, какво и защо са сгрешили. Помощници на учителите по български език и литература от Гимназията по туризъм – Борислава Хаджийска и Красимир Димитров, бяха Стефан Стоименов, Десислава Никова и Велислава Йорданова, ученици от 12-и клас.

Ученици от Основно училище „Христо Максимов“, организирани от г-ца Боряна Спасова и г-н Димитър Стойчев, също взеха участие в кампанията. Отначало учениците се притесняваха, но като сложиха слушалките, толкова им хареса, че някои поискаха да проверят знанията си и с втора диктовка. Текстовете на диктовките и материалите към тях бяха предоставени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

Много от пожелалите да проверят своята езиков култура изразиха очарованието си от предоставените текстове за работа – два кратки откъса от есета на съвременни български писатели, посветени на българския език. Други изказаха поздравления за кампанията, посветена на предстоящите празници по случай Деня на българската просвета и култура. Имаше и такива, които не скриха притеснението си от нарастващата неграмотност в страната.

Благодарение на съдействието на г-жа Костова и г-жа Ахчийска от отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ на Община Самоков, кампанията се превърна в събитие за града.

Галерия