EN
Начало » Новини » Троен празник в гр. Ихтиман на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

Троен празник в гр. Ихтиман на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

Заедно-напред1

На 11 май 2016 г. – Деня на светите братя Кирил и Методий и патронен празник на училището, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Ихтиман имаше троен повод за празнуване. Едновременно бяха отбелязани Денят на светите братя Кирил и Методий, приключването на проекта „Заедно напред“, насочен към повишаване на интереса към българския език и неговото изучаване, и Празникът на буквите, организиран от учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“.

В своите поздравления зам.-кметът на Община Ихтиман г-н Георги Илиев, г-жа Звезделина Разсолкова – директор на училището, г-жа Надя Кантарева-Барух – директор на Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ към Министерството на образованието и науката, г-н Атанас Кузманов – изпълнителен директор на Фондация „Кузманов“, както и други официални лица, изтъкнаха инициативността на училището и неговите ученици в подобни кампании и будителския дух на учителите, ярък пример за което бе Мая Иванова Свиленова, наградена за преподавател на годината. Беше поднесено и приветствие от началника на РИО София-град г-жа Ваня Кастрева.

В своето вдъхновяващо слово директорката на Института за български език проф. д-р Светла Коева изтъкна факта, че отдадеността на преподавателите в основното и средното образование е един от основните фактори, който противодейства на тенденцията в обществото за пренебрежение към грамотността и знанието и издига престижа на образованието.

След поздравленията към ръководството и учителския състав на училището, учениците и гостите, екипът от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, който разработи поредица от интерактивни уроци за учениците от 6. клас, бе подготвил за децата Празник на буквите със занимателни игри и забавни задачи – децата отговаряха на гатанки и участваха в игрословица, при която трябваше да подредят думи от буквите, отпечатани на тениските им.

Учениците от шести клас трябваше да покажат какво са научили, като отговорят на два въпроса от пет категории: граматика, лексика, фразеологизми, правопис и пунктуация. За всеки правилен отговор участниците получаваха печат в специален езиков паспорт. Целта беше да съберат пет печата за петте категории. В езиковите задачи се включиха не само ученици от шестите класове, но и по-малките. Ентусиазмът за участие не секна и след края на определеното време, а неуспелите да преминат през всички категории дори си взеха задачи за вкъщи. И тъй като не може да има празник без подаръци, партньорите от „Аз Буки“ осигуриха на училището помагала и пособия, а децата получиха тениски, грамоти и сувенири с логото на кампанията.

Тържеството завърши с изпълнения на състава за народни танци към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. В хорото се включиха и присъстващите гости.

Галерия