EN
Начало » Галерия » „Написаното остава. Пиши правилно!“ – в ОУ „Кл. Охридски”, гр. Павликени

„Написаното остава. Пиши правилно!“ – в ОУ „Кл. Охридски”, гр. Павликени

Stikeri_200x40-cm_print

На 11. 04. 2016 г. екип от млади учени от Института за български език гостува на ОУ „Кл. Охридски“ гр. Павликени, за да проведе занимателна интерактивна игра по български език с учениците от втори до седми клас. В нея участваха три отбора, съставени от представители на всички възрастови групи в училището, които се състезаваха в три категории: правопис, граматика и лексика. Задачите, включени в състезанието, бяха специално изработени от специалистите от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ така, че по един атрактивен начин да предизвикват децата да комбинират наученото в клас със своя езиков усет, за да достигнат до правилния отговор. Целта беше по този начин у тях успоредно с чувството за празничност, свързано с честването на 135-годишнината на училището, част от което бе и организирането на това посещение, да остане и чувство за удовлетвореност от постигнатото, както и да се пробуди интересът им към езика.

Учениците показаха знания за правописа, граматиката и значенията на думите в българския език – не ги затрудни въпросът: „Какво означава изразът на куково лято?“, нито въпросът за правилната употреба на учтивата форма в изречението: „Госпожо, не сте подписали документа.“ На въпроса обаче „Какво означава думата каун?“ правилно отговори една от техните преподавателки.

Въпросите бяха разнообразни – децата трябваше да помогнат на извънземното човече Зеленор да говори правилно български език, да образуват анаграми и да обясняват значението на получената дума и др. Ентусиазмът на децата беше заразителен и техните искрящи очи направиха срещата истински празник.