EN
Начало » Новини » Юбилейна научна сесия „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“

Юбилейна научна сесия „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“

160px-Nm_copy

На 24 ноември 2016 г. в Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ при БАН ще се състои Юбилейната научна сесия „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“, посветена на 180-та годишнина от рождението на видния възрожденски и следосвобожденски обществен деец, просветител, книжовник и лексикограф Н. Марков. Сесията е организирана от Института за български език, Института по математика и информатика при БАН, Съюза на математиците в България и Българското лексикографско дружество. В нея ще вземат участие учени и изследователи от ИБЕ, ИМИ, ИФТТ, УниБИТ, СУ „Св. Климент Охридски“, Регионалния исторически музей (Хасково), Музей „Петко и Пенчо Славейкови“ (София), Библиотека „Захари Княжески“ (Стара Загора), читалище „Съгласие“ (Плевен) и др.

Програма на конференцията

Нестор Марков (1836 – 1916) е роден в с. Иробас (днес Криво поле), Хасковско. Учи в родното си село и Хасково, получава гимназиално образование в Пловдив, ученик е на Йоаким Груев в пловдивското Централното епархийско училище. Четири десетилетия учителства в различни селища (в родното си село, Харманли, Хасково, Плевен, Русе, Габрово, Лясковец, София), като преподава френски език, математика, физика, история и други предмети. Издава 7 учебника (някои от тях преводни) по математика, физика, френски и турски език.

Бил е окръжен управител на Стара Загора (1879 – 1881), Търново (1882 – 1884), Русе (1884 – 1886), Варна и Пловдив (1901 – 1903). През 1883 година за кратко изпълнява длъжността министър на вътрешните работи в правителството на Леонид Соболев.

Автор е на френско-български и българско-френски речник (с няколко издания), както и на останал в ръкопис речник на чуждите думи. За приноса му във френско-българската двуезична лексикография Френската академия на изящните изкуства го удостоява с почетно звание.

Галерия

Писмо на проф. Рене Алт от Лабораторията по информатика към Университета „Пиер и Мари Кюри“ в Париж, изпратено до Министерството на образованието и науката, в знак на признателност за приноса на забележителния възрожденски учен Нестор Марков.