EN
Начало » Новини » Десети форум „Българска граматика“

Десети форум „Българска граматика“

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките и Катедрата по български език на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Ви канят да вземете участие в Десетия форум „Българска граматика“ на тема „Феноменът устна реч.

Форумът се посвещава на един от най-големите български езиковеди на нашето съвремие – чл.-кор. проф. д-р Тодор Бояджиев.

Форумът ще се проведе на 20 и 21 октомври 2023 г. На 20 октомври ще бъде в Конферентната зала на хотел КООП (на 14-ия етаж), ул. „Г. С. Раковски“ 99. На 21 октомври ще бъде в зала „Проф. Александър Теодоров-Балан“ на Института за български език при БАН, бул. „Шипченски проход“ № 52, бл. 17.

Можете да следите заседанията на следните линкове в Ютюб:
20 октомври: https://www.youtube.com/live/_A4MFv9ijuc?si=9rG1s7kfZepk48sL
21 октомври: https://www.youtube.com/live/UyrKUkKhWP4?si=fl2hfvuhfc7KqJ_8

Темата предполага разглеждане на широк кръг от теоретични и научноприложни проблеми, свързани с фонетиката (науката за различните аспекти на човешката реч – артикулационен, акустичен, функционален и перцептивен), правоговора и свързаните с него правописни проблеми; системите за транскрипция на речта; прозодията (ударение и интонация на речта); лексикалните и граматичните особености на разговорната и детската реч; лексикалните и граматичните особености на диалектната реч; стилистиката (култура на речта и речеви жанрове); корпусната лингвистика (създаване на колекции с устна реч); комуникацията (модели и средства на общуването в различни речеви ситуации, включително в интернет); речезнанието в обучението, медиите и криминалистиката (речевото профилиране); речевите аномалии и логопедията.

Молим Ви да попълните до 15 октомври 2023 година следната заявка за участие, за да имаме информация, която ще ни помогне по-ефективно да организираме Форума: https://forms.gle/SBHfhL9RchBnVtvJ6
Ако имате въпроси към нас, можете да ги зададете във формуляра за заявка или да ни пишете на адрес: forum@ibl.bas.bg

Повече информация за Десетия форум „Българска граматика“

Форумът се провежда с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ по договор № КП-06-МНФ/26 от 08.08.2023 г.