EN
Начало » Новини » Написаното остава. Пиши правилно!

Написаното остава. Пиши правилно!

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“.

На три места в центъра на София от 9 до 15 часа на 24 май можете да направите кратка диктовка, не само за да проверите знанията си по български правопис и пунктуация, а за да засвидетелствате почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата. Местата са:

  • при кино „Одеон“ на пресечката на ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Васил Левски“;
  • на изхода на метростанция „Сердика“ на пл. „Света Неделя“; и
  • срещу Софийския университет пред Княжевска градина.

Млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Ще имате възможност да обсъдите с тях някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии. Всички участници ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата Националното издателство „Аз Буки“ също се включва в кампанията, като публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието на учениците и родителите, законодателите, медиите, експертите – учители, изследователи, университетски преподаватели, институциите, свързани с образованието, към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.

Галерия