EN
Начало » Новини » Европейски ден на езиците 2019

Европейски ден на езиците 2019

Както всяка година  Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките отново Ви кани да отпразнуваме заедно Европейския ден на езиците. Ще има забавления, много награди, ще научите любимите си думи на много езици.

 

На 26 септември 2019 г. (четвъртък) от 17.00 до 20.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ на бул. „Черни връх“ № 4 за поредна година двадесет и седем културни и научни институции, както и дипломатически представителства в България ще отпразнуват заедно Европейския ден на езиците. Институтът за български език ще представи занимателни игри (подходящи за различни възрастови групи), които са свързани с езиковото културно наследство. Наградите ще бъдат фланелки и стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ – мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

 

Очаквайте интересна програма, много игри и забавления на различни езици!

 

Кой организира Европейския ден на езиците?

 

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа приема решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

 

Събитието в България е инициатива на Мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC и Европейската комисия и се организира в партньорство с посолства и културни институти на различни държави.

 

Организатори през 2019 г. са: Посолството на Австрия, Центърът за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Британски съвет – България, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, Гьоте институт, Посолството на Грузия, Посолството на Дания, Генералната дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия, Фондацията „Заслушай се“, Институтът „Сервантес“, Италианският културен институт, Държавният културен институт към Министерството на външните работи на Република България, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Норвегия, ОПТИМА – Българската асоциация за качествени езикови услуги, Полският институт, Португалският културен и езиков център, Посолството на Румъния, Руският културно-информационен център, Посолството на Словашката република, Унгарският културен институт, Посолството на Финландия, Френският институт, Посолството на Хърватия, Центърът за развитие на човешките ресурси, Чешкият център, Посолството на Швеция.

 

Европейският ден на езиците е част от Календара на културните събития на Столична община.