EN
Начало » Новини » ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ДИГИТАЛНИЯ ДИАЛЕКТЕН ИНТЕРАКТИВЕН РЕЧНИК ЗА ДЕЦА“

ПРЕДСТАВЯНЕ НА „ДИГИТАЛНИЯ ДИАЛЕКТЕН ИНТЕРАКТИВЕН РЕЧНИК ЗА ДЕЦА“

На 14 ноември 2022 г. в зала „Вяра“ на Столичната библиотека беше официално представен „Дигиталният диалектен интерактивен речник за деца“. Проектът е осъществен от екип учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ (програма „Публики“, 2021 г.).
По време на събитието всички членове на екипа споделиха накратко как е протекла тяхната работа по осъществяването на проекта, какво ги е вдъхновявало и кои са любимите им думи.
Сайтът www.dialektizadeca.com представя за първи път в България различен подход към изучаването на българското диалектно богатство от деца и младежи, като се следват съвременните европейски практики за опазване на местното културно наследство и неговото популяризиране.
Общият лексикален корпус на речника достига повече от 180 думи, които са обяснени по популярен и разбираем за децата начин. В допълнение към значенията са дадени примери, както и интересна информация, свързана с функционирането на думата в българската езикова среда.
На събитието присъстваха както учени от Института за български език, така и ученици, студенти и писатели.