EN
Начало » Новини » Състезание по компютърна лингвистика 2020

Състезание по компютърна лингвистика 2020

null

Състезанието по компютърна лингвистика се състои в решаването на две задачи и ще се проведе от 10:00 до 12:30 часа на 16 май 2020 година. Състезанието е предназначено за ученици в прогимназиален или гимназиален етап на обучение.

Участието в състезанието изисква регистрация до 10:00 часа на 16 май 2020 година на адреса на платформата за провеждане на състезанието.

Всеки участник трябва да предаде решението на задачите в .pdf , .jpeg или .zip формат в платформата до 13:00 на 16 май 2020 година. Резултатите ще бъдат обявени в 12:00 часа на 20 май 2020 година тук.

Предвиждат се следните награди:

Първа награда – грамота, „Официален правописен речник на българския език“ и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Втора награда – грамота, „Синонимен речник на българския език“ и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Трета награда – грамота, „Речник на антонимите в българския език“ и тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Пет поощрителни награди – тениска с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Победителите в състезанието се определят от тричленна комисия, която проверява решенията на задачите. Комисията включва сътрудници към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ и Института по математика и информатика при Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по математическа лингвистика.

Информация за първото Демонстративно състезание по компютърна лингвистика можете да намерите тук.

Организатор на Състезанието по компютърна лингвистика е Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. Състезанието по компютърна лингвистика е част от проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ по програмите „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“ (2017 – 2018) и „Образование с наука“ (2019 – 2020) на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките.