EN
Начало » Проекти » Академични речници на българския език » Български топонимен речник

Български топонимен речник

Секция по ономастика

Срок: 1 юни 2019 – 30 юни 2023 г.

Вид на проекта: колективен, национален

Финансиране: бюджетна субсидия

Ръководител: проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова

Участници: проф. д.ф.н. Анна Чолева-Димитрова, доц. д-р Мая Влахова-Ангелова, гл. ас. д-р Надежда Данчева, ас. Кристина Петрова (докторант, до м. декември 2020 г.)

Анотация:

Целта на проекта е създаването на еднотомен топонимен речник, който ще включва селищни, местностни, водни имена, както и някои названия на културноисторически обекти с национално значение, намиращи се в сегашните и историческите граници на България. Речникът ще бъде ориентиран към актуалното състояние на онимната ни система, но ще представя и стари записи и варианти на имената, за които има такива. Нормативният принцип в речника ще се осъществява в посочването на официално приетото – стандартизирано название, изписвано според книжовните норми. Поради ограничения обем ще бъдат включени имена на обекти с национално значение, а само в някои отделни случаи – и с регионално. Етимологичният анализ на имената ще бъде основна част на речниковата статия. Топонимите, които имат повече от една етимология, ще бъдат разглеждани по-подробно, като се изброяват най-приемливите от тълкуванията. Успоредици ще се дават само при по-трудните за етимологизуване имена.
Проектът се отнася към две от приоритетните научни направления на Института за български език: Академични речници на българския език и Езиково културноисторическо наследство на българите.

Резултати: топонимен речник

начало