EN
Начало » Новини » Европейски ден на езиците 2022

Европейски ден на езиците 2022

През 2022 г. Европейският ден на езиците беше отбелязан на 17 септември между 10:30 и 15:30 ч. на площад „Славейков“ в столицата. Всеки имаше възможност да участва в „откритите уроци“ и да научи любими думи и изрази от избран от него език. Имаше общи игри, състезания, викторини, можеше да се поговори с представители на отделните културни институти и да се провери какви са най-добрите възможности за изучаване на чужди езици.

Институтът за български език представи занимателни езикови задачи, подходящи за различни възрасти. За по-големите беше приготвен текст, в който трябваше да се намират правописни и пунктуационни грешки. По-малките можеха да откриват коя е написаната дума, като прочетат буквите на обратно (например „сол“ – „лос“), а след това можеха да открият сред няколко картинки тази, която изобразява назованото със съответната дума. Имаше и награди: фланелки и стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ – мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

От 13 ч. в зала „Славейков“ във Френския институт бяха прожектирани кратки филми, избрани от участниците на Европейския ден на езиците. От страна на Института за български език бяха подбрани видеоклипове, представящи някои езикови ресурси на Института за български език, онлайн справочника „Езикови справки“ (първа част; втора част), както и материал за мястото на българската диалектна лексика сред диалектнатa лексика на езиците в Европа.

Европейският ден на езиците през 2022 г. се организира от Главна дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия, Института за български език при Българската академия на науките, Полския институт, Посолството на Австрия, Гьоте институт, Института „Сервантес“, Института „Камойш“, Културно-информационния център на Северна Македония, Посолството на Украйна, Института „Лист“, Чешкия център, Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Държавния културен институт, Департамента за езиково обучение (ИЧС) при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Съюза на глухите в България.

➥ Галерия