EN
Начало » Новини » Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ от 11 до 31 май 2019 година

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ от 11 до 31 май 2019 година

По случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките организира традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“. Каним ви да направите кратка диктовка, за да засвидетелствате почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата, като проверите знанията си по български правопис и пунктуация.

Кампанията ще се проведе от 11 до 31 май 2019 година на открито и в класните стаи в редица градове и села на България.

С кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ учени, учители и ученици ще изразят почитта си към делото на светите братя Кирил и Методий и желанието си да насърчават и поддържат любовта към българския език и уважението към правилната му употреба.

В София кампанията ще се проведе от 10 до 14 часа на 24 май 2019 година срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“, пред парка „Княжевска градина“.

Очакваме ви!


9 май 2019 година

град Троян

Директорът на СУ „Васил Левски“ в град Троян откри кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ по случай 24 май. Още първия ден в диктовката, предоставена от Института, се включиха учениците от два пети и два шести класа.


14 май 2019 година

град Горна Оряховица

В знак на благодарност и почит към родния език и уважение към правилната му употреба в навечерието на своя патронен празник, на 14 май 2019 година, при силен интерес и мотивирано участие учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров“ в град Горна Оряховица написаха диктовките и се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“.


14 май 2019 година

град Банкя

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ се включиха в диктовките по случай 24 май и подкрепиха кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“.


15 май 2019 година

село Равно поле

Учениците от ОУ „Христо Ботев“, с. Равно поле, с огромно желание се включиха в кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките под мотото „Написаното остава. Пиши правилно!“.

На 15 май 2019 г. повече от 30 деца премериха сили в писането на текст под диктовка. В края на събитието всеки провери правописа си и показа написаното, а снимките запечатаха емоциите на участниците. Всички участници получиха стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, които ще залепят на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки.


16 май 2019 година

град Дупница

Профилираната гимназия „Христо Ботев“ в град Дупница се включи в кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учениците от 9 „а“ клас проведоха кратка диктовка в час по български език и литература.


17 май 2019 година

град Свищов

На 17 май 2019 година към националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“ се присъединиха учители и ученици от Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“. Учениците от IX, X и XI клас написаха диктовката, която съдържа откъси от изказвания на поетесата Мирела Иванова и на писателя Захари Карабашлиев. Участниците в диктовката получиха стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.


18 май 2019 година

град Пловдив

Петокласниците и шестокласниците от СУ „Любен Каравелов“ в гр. Пловдив се включиха с ентусиазъм в диктовките на 18 май 2019 година. Резултатите от писмените им работи показаха много добра езикова подготовка.


20 май 2019 година

град Кърджали

По покана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките в Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Капитан Петко войвода“ ученици от IX, X и XI клас взеха участие в кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“. Бъдещите техници писаха диктовка, съдържаща откъси от изказвания на поетесата Мирела Иванова и на писателя Захари Карабашлиев по случай 24 май.


20 май 2019 година

град Кърджали

Учениците от 10. и 11. клас от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в гр. Кърджали отново се включиха в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по повод 24 май от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Диктовките се проведоха на 20 май. На 31 май президентът Румен Радев гостува в училището по покана на учениците, а членовете на журналистическия клуб към училището му разказаха за провеждането на кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“.


17 – 20 май 2019 година

град Етрополе

За поредна година над 220 ученици от СУ „Христо Ясенов“ в гр. Етрополе взеха участие в инициативата на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“. Вдъхновени от своите учители, диктовка писаха учениците от 1.в, 5.а, 4.в, 6.в, 7.б, 8.а, 8.б, 9.а, 9.б, 9.в и 11.а клас. Ето какво сподели една от учителките: „Малките първокласници с голям интерес и внимание изслушаха записа. Това беше нещо съвсем ново за тях. Старателно слушаха и записваха изреченията. Някои срещнаха трудност при следване на темпото на диктовката, но като цяло се справиха много добре. Следващата година ще бъдем по-уверени.“


20 май 2019 година

град Пазарджик

На 20 май 2019 година учители и ученици от 8. и 10. клас от ПГ „Иван Серг. Аксаков“ в град Пазарджик се включиха отново в инициативата на Института по български език към БАН „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учениците показаха знанията си в празничната диктовка.


20 май 2019 година

град Русе

На 20 май 2019 г. ученици от 5. и 6. клас на Средното училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“ в Русе се включиха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, която се провежда ежегодно от Института за български език. Те направиха диктовка, посветена на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, 24 май. Под ръководството на своите съученици от 9 „а“ клас по-малките ентусиазирано показаха своите познания по български език.


20 май 2019 година

град Якоруда

На 20 май 2019 г. учениците от Професионалната гимназия „Петко Рачов Славейков“, град Якоруда, за първа година станаха част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“. В диктовката взеха участие ученици от IX и XI клас, които с голям интерес се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис. Допуснатите грешки бяха обсъдени и разяснени с всички ученици. Всички участници получиха за спомен стикер с логото на кампанията.


20 май 2019 година

град Самоков

За трета поредна година учениците и учителите от Професионалната гимназия по туризъм в гр. Самоков се включиха в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“. На 20.05.2019 г. в сградите на гимназията всички желаещи: ученици, учители и граждани, провериха своя правопис и останаха удовлетворени от знанията си по български език. Участниците бяха поощрени за успешно направените диктовки и за смелостта си.


22 май 2019 година

град Благоевград

На 22 май 2019 година Второ основно училище „Димитър Благоев“ в град Благоевград за поредна година се включи в националната инициатива „Написаното остава. Пиши правилно!“. Събитието се проведе на площад „Македония“, а по традиция Община Благоевград подкрепи провеждането на диктовките. Бивши възпитаници на училището – студенти и по-големи ученици, помагаха на учениците от 5., 6. и 7. клас при проверката на диктовките. Събитието в Благоевград беше отразено широко от електронните медии в града.


22 май 2019 година

град Сливен

На 22 май 2019 година в ППМГ „Д. Чинтулов“ в град Сливен се проведе диктовка с над 300 ученици от 8., 9. и 11. клас. Учениците участваха с желание и ентусиазъм в инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“ и получиха стикери, изпратени от Института за български език към БАН, със същия надпис. При проверката се оказа, че около 15% от учениците са написали текста без грешка. Заедно учениците и учителите решиха, че битката им за чист, правилен и книжовен български език продължава!


22 май 2019 година

град Пловдив

Празнична диктовка се проведе и в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в град Пловдив. Като цяло учениците се справиха много добре, най-много се оказаха пунктуационните грешки, а нямаше нито една грешка при слятото, полуслятото и разделното писане. Имаше и отличен резутат.


22 май 2019 година

град Бяла, област Русе

По случай 24 май на 22.05.2019 година учениците и учителите от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ – гр. Бяла, област Русе, се включиха в празничната диктовка.


23 май 2019 година

село Крайници

Възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ в село Крайници се включиха в национална инициатива за насърчаване на грамотността под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“. Нетрадиционната им активност беше посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура. Учениците от трети до седми клас на училището написаха едновременно кратката диктовка, изпратена им от Института за български език.


24 май 2019 година

град София

Над 200 души взеха участие в празничните диктовки под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, проведени в София по случай 24 май 2019 – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Деня на българския език, образование и наука. На две обособени места в Княжевската градина всеки имаше възможност да участва в празника, не за да провери познанията си по правопис и пунктуация, а за да отдаде почит на грамотността, образованието и просветата. Участниците – от 5-годишни до 75-годишни, показаха отлични познания за българския език: за най-малките бяха предвидени игри с думи, а всички имаха възможност да обсъдят различни въпроси с млади учени от Института за български език: от това как се пише думата девесил, до факта, че първата българска азбука е глаголицата.


24 май 2019 година

град Москва, Русия

Студенти, изучаващи български език в бакалавърските и магистърските програми на Московския държавен институт за международни отношения, се включиха активно в традиционната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по повод 24 май от ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Участниците се справиха отлично с двете диктовки и показаха солидни знания по български правопис и пунктуация.


24 май 2019 година

град Санкт Петербург, Русия

Студентите българисти от трети курс в Санктпетербургския държавен университет взеха участие в ежегодната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по повод 24 май от ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Студентите се справиха отлично с диктовката, демонстрирайки стабилни знания по правопис и пунктуация на българския език.


24 май 2019 година

град Самара, Русия

Студентите от втори курс, изучаващи български език в Самарския национален изследователски университет „С. П. Корольов“, взеха участие в ежегодната празнична кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана по повод 24 май от ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Студентите се справиха отлично с диктовката, демонстрирайки стабилни знания по правопис и пунктуация на българския език.


20 – 28 май 2019 година

град Димитровград

И тази година учениците от ОУ „Алеко Константинов“ в гр. Димитровград участваха в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“. В периода от 20 до 28 май всички ученици от 3. до 7. клас се включиха в диктовките, а най-добре представилите се получиха стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.


22 – 29 май 2019 година

град Русе

На 22 и 29 май 2019 година ученици, учители и родители на ученици от ОУ „Иван Вазов“ – град Русе, се присъединиха към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, която се осъществява от Института за български език при БАН. Малки и големи имаха възможност да направят кратка диктовка за определено време. Всички се изправиха пред предизвикателството да проверят своя правопис и едновременно с това да отдадат своята почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. С уважение и преклонение всички участници в груповата диктовка засвидетелстваха обичта си към родния език и показаха отношение към правилната му употреба. Знанията им бяха проверени и оценени от преподаватели по български език и литература, след което всички участваха в обсъждането на допуснатите грешки.

Пред класните стаи беше поставен плакат с логото на кампанията, а всяко дете отнесе вкъщи девиза „Написаното остава. Пиши правилно!“.


31 май 2019 година

град Бургас

За поредна година в края на месец май ученици от ОУ „Петко Рачев Славейков“ в гр. Бургас, учители и родители се включиха в кампанията за правопис на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН „Написаното остава. Пиши правилно!“. Над 100 ученици направиха кратка диктовка по текст на Неда Петрова. Предизвикателството приеха и много родители, които също писаха диктовка по откъси от изказвания на поетесата Мирела Иванова и на писателя Захари Карабашлиев. Те не само провериха знанията си за българския правопис и пунктуация, но дадоха добър пример на децата с посланието, че е изключително важно да се научат да пишат правилно.


➥ Галерия

➥ В медиите