EN
Начало » Новини » Международен учебен семинар „Ролята на католиците за българската култура“ в гр. Месина, Италия, по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

Международен учебен семинар „Ролята на католиците за българската култура“ в гр. Месина, Италия, по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“

На 14 ноември 2023 г. в Богословския институт „Сан Томазо“ в Месина, Италия, при голям интерес от страна на студенти и преподаватели се състоя международният учебен семинар „Ролята на католиците за българската култура“.

Участниците в събитието бяха представени от ръководителя на семинара доц. Марко Скарпа, преподавател във Факултета за древна и съвременна цивилизация към Университета в Месина, Италия, който също така беше и модератор на събитието.

Лектори бяха проф. д.ф.н. Марияна Цибранска-Костова и гл. ас. д-р Магдалена Абаджиева от Секцията за история на българския език към Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН, а лекцията беше представена на английски и италиански език.

Поздравителен адрес към лекторите и участниците в събитието изпрати Негово Преосвещенство апостолическият нунций в България монсиньор Лучано Суриани.

Участниците бяха също така поздравени от проф. Антонино Романо, директор на Центъра по религиозна педагогика към Богословския институт „Сан Томазо“, както и от проф. Джузепе Джордано – ръководител на Факултета за древна и съвременна цивилизация към Университета в Месина, Италия.

Събитието се организира с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България по Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.