EN
Начало » Новини » Състезание по компютърна лингвистика 2021

Състезание по компютърна лингвистика 2021

По време на откриването на Софийския фестивал на науката бяха наградени и победителите от Третото състезание по компютърна лингвистика, което се проведе онлайн на 8 май 2021 година. В състезанието взеха участие 59 ученици от 26 училища от общо 15 населени места из цялата страна. Състезанието се организира от сътрудници от Института по български език и Института по математика и информатика към Българската академия на науките, както и членове на Националната комисия за организиране и провеждане на Ученическата олимпиада и Националното състезание по математическа лингвистика.

Наградените в двете възрастови групи са:

5 – 8 клас

Първо място: Ная Димитрова, 8. клас, ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
Второ място: Сияна Павлова, 7. клас, ПЧМГ, гр. София
Трето място: Калоян Цанев, 8. клас, ПЧМГ, гр. София

9 – 12 клас

Първо място: Деяна Шевченко, 11. клас, ПГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков 
Второ място: Василена Лазарова, 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София 
Трето място: Дана Бъчварова, 10. клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол и Марина Господинова, 10. клас, ПМГ „Академик Боян Петканчин“, гр. Хасково

Наградата за първо място връчи министърът на образованието проф. Николай Денков, за второ място – Мирослав Боршош, зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, а за трето място – министърът на икономиката Кирил Петков.

➥ Галерия

Наградите включваха грамоти, речници – „Официален правописен речник на българския език“ (изд. „Просвета“, 2012), „Речник на новите думи в българския език (от първите две десетилетия на XXI век)“ (изд. „Наука и изкуство“, 2021), „Синонимен речник на българския език“ (изд. „Наука и изкуство“, 2012), и тениски.

Обява за състезанието

Имат ли езикознанието и математиката допирни точки? Могат ли да се решават езикови задачи? Не пропускайте сами да отговорите на тези въпроси, като се включите в предизвикателството на Третото състезание по компютърна лингвистика

Какво се изисква от вас? 

Първо: да се регистрирате за участие в Състезанието от 15 април до 15 часа на 8 май тук.

Състезанието ще се проведе на 8 май 2021 година от 15:00 до 17:30 часа. Не забравяйте да изберете възрастовата група, в която ще се състезавате: от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Извън състезанието ще бъдат допуснати да премерят сили и по-големи.

Второ: да приложите знанията си по български език, чужди езици, математика и информатика, като не забравяте въображението и творческото си мислене.

Трето: да проявите изследователските си заложби, като не на последно място се забавлявате.

Както във всяко състезание победителите ще получат награди, които ще бъдат връчени по време на Софийския фестивал на науката.

Състезанието се организира от млади учени от Българската академия на науките (от Института за български език и Института по математика и информатика). Примерни задачи можете да намерите тук.

Наградите ще бъдат връчени на победителите по време на откриването на Софийския фестивал на науката на 15 май от 12:30 часа.