EN
Начало » Новини » Вълна от диктовки в цяла България

Вълна от диктовки в цяла България

През 2017 година кампанията на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към Българската академия на науките „Написаното остава. Пиши правилно!“ обхвана много градове и села в България. В периода от 17 до 26 май учителите по български език от Второ основно училище „Димитър Благоев“ в гр. Благоевград, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Дъбово, ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Павликени, ОУ „Христо Ботев“ в с. Баница, Професионална гимназия по туризъм в гр. Самоков, Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в гр. Пазарджик, СУ „Васил Левски“ в гр. Гълъбово, СУ „Константин Константинов“ в гр. Сливен и СУ „Христо Ясенов” в гр. Етрополе подеха инициативата и проведоха кратки диктовки или в класните стаи с учениците, или на открито – с гражданите. Текстовете на диктовките и материалите към тях бяха предоставени от Института за български език. На много места общините подпомогнаха кампанията, като осигуриха техника за провеждането на диктовките и подаръци за участниците, а регионалните медии отразиха проявите.

Учениците също се включиха активно в провеждането на инициативата на открито. Те не само подканяха гражданите да участват, но и влязоха в ролята на „учители“, като проверяваха диктовките и обясняваха допуснатите грешки. За трета поредна година на три места в центъра на София на 24 май млади учени от Института за български език организираха и проведоха диктовката. Младите учени помагаха със съвети и поясняваха правописните и пунктуационните правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

В цялата страна имаше много желаещи да участват, с което малки и големи отдадоха почитта си на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Вълната“ продължава до 31 май и на други места в страната.