EN
Начало » Новини » Европейски ден на езиците 2018

Европейски ден на езиците 2018

26.09.2018

Както всяка година отново Ви каним да отпразнуваме заедно Европейския ден на езиците. Ще има забавления, много награди, ще научите любимите си думи на много езици.

На 26 септември 2018 г. (сряда) от 17.00 до 20.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ на бул. „Черни връх“ № 4 за поредна година двадесет и една културни и научни институции, както и дипломатически представителства в България ще отпразнуват заедно Европейския ден на езиците. Институтът за български език ще представи занимателни игри (подходящи за различни възрастови групи), които са свързани с езиковото културно наследство. Наградите ще бъдат фланелки и стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“ – мотото на постоянната кампания на Института за български език за насърчаване на грамотността.

Очаквайте интересна програма, много игри и забавления на различни езици!

 

Онлайн игра „Опознай културното наследство на Европа!“

 

Културното наследство е съкровище, защото ни помага да разберем другите и да намерим нови приятели. Участвайте в онлайн играта „Опознай културното наследство на Европа!“, която се провежда от 12:00 ч. на 17 септември до 12:00 ч. на 21 септември 2018 г. на интернет адреса //dcl.bas.bg/edl/. Въпросът от Института за български език е свързан с българските азбуки.

 

Кой организира Европейския ден на езиците?

 

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа приема решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа. 

Събитието в България е инициатива на Мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз и се организира в партньорство с посолства и културни институти на различни държави.

Организатори през 2018 г. са Европейската комисия в България и Британски съвет – България, в партньорство с културните институти на държавите от ЕС (EUNIC) и посолствата на някои други европейски държави, които участват в отбелязването на Европейския ден на езиците и Европейската година на културното наследство, сред които са: Посолството на Австрия, Институтът за български език, Гьоте институт, Посолството на Грузия, Институтът „Сервантес“, Италианският културен институт,  Културно-информационният център на Република Македония, Посолството на Нидерландия, ОПТИМА – Българската асоциация за качествени езикови услуги, Полският институт, Институтът „Камойнш“ към Посолството на Португалия, Посолството на Румъния, Руският културно-информационен център, Посолството на Словашката република, Унгарският културен институт, Посолството на Финландия, Френският институт, Центърът за развитие на човешките ресурси, Чешкият център, Посолството на Швеция.

Европейският ден на езиците е част от културния календар на Софийската община.