EN
Начало » Новини » Институтът за български език на Софийския фестивал на науката 2023

Институтът за български език на Софийския фестивал на науката 2023

Институтът за български език при Българската академия на науките взе участие в Софийския фестивал на науката от 11 до 14 май 2023 г. от 10 до 18 ч. в Зона „Откривател“, София Тех парк. Секцията по компютърна лингвистика към Института за български език представи „Езикови технологии на бъдещето“. Освен това езикови игри подсказваха на посетителите как лесно и интересно можем да си припомним или да научим някои важни правила за правилната и уместна употреба на българския език.

През четирите дена на Фестивала щанда на Института за български език посетиха над 600 души. Институтът беше представен на Фестивала от общо около 20 учени. Те раздадоха на посетителите около 200 тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“. Учените бяха подготвили езикови задачи на таблети, илюстриращи най-общо начина на представяне на информацията в компютърната лингвистика, а също така и разнообразни задачи, свързани със семантиката и произхода на думите, правописа и граматиката.

Институтът за български език участва в Софийския фестивал на науката в рамките на своя проект „Написаното остава. Пиши правилно!“.

➥ Още снимки
➥ Щандове на Фестивала
➥ Програма на Фестивала