EN
Начало » Новини » Представяне на проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 14.11.2019 г.

Представяне на проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ на 14.11.2019 г.

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ взе участие в работна среща на тема „Образование с наука и стани приятел на науката“, организирана от Българската асоциация на частните училища с участието на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките, която се проведе в Международното висше бизнес училище в София на 14 ноември 2019 г.

По време на срещата академик Веселин Дренски, директор на ИМИ – БАН и ръководител на проектите за наука, технологии, инженерство и математика в програма „Образование с наука“, обясни целите и задачите на програмата, насочена към учениците и тяхното приобщаване към заниманията с научна цел. Представители от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“, Института по математика и информатика, Института по катализ, Националния антропологичен музей и Националния природонаучен музей към БАН разказаха за своите интересни и вдъхновяващи срещи с ученици от различни училища от страната, за начините и възможностите за включване на учениците в научните изследвания, както и за методите за пренасяне на науката в класната стая по начин, който да бъде достъпен и насърчаващ към логическо мислене, анализиране и изследване в процеса на усвояване на знания.

Членове на Българската асоциация на частните училища, както и учители и ученици от няколко частни училища – ЧОУ „Джани Родари“, ПЧАГ „Уилям Шекспир“, ЧСУ „Цар Симеон Велики“, ЧСЕУ „Галина Уланова“, ЧОУ „Д-р Петър Берон“, ЧСУ с немски език „Веда“, ЧСОУ „Британика“, ЧСУ „Евлоги и Христо Георгиеви“, ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ – гр. Бургас, имаха възможност да зададат своите въпроси към учените от Института за български език.