EN
Начало » Новини » В Сливен се проведе викторина под надслов „По пътя на старобългарското слово“

В Сливен се проведе викторина под надслов „По пътя на старобългарското слово“

На 11 април 2019 г. учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ гостуваха в Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“, гр. Сливен, по покана на директора г-жа Марияна Милева и учителите по български език и литература г-жа Веселина Тонева и г-жа Веселина Симеонова. Събитието се проведе в Община Сливен, където присъстваха повече от 150 ученици и гости, и премина под надслов „По пътя на старобългарското слово“.

В началото беше прожектиран кратък филм, изготвен от Секцията за история на българския език към ИБЕ, посветен на многовековната традиция на старобългарските азбуки и ръкописни книги. След това доц. Ваня Мичева запозна учениците и гостите с делото на Кирил и Методий, проследявайки пътя от създаването на първата славянска писменост до наши дни, когато кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Накрая четири отбора осмокласници се състезаваха в специално подготвената за тях образователна викторина, отговаряйки на въпроси, свързани с изучаваните от тях старобългарски произведения.

ПМГ „Добри Чинтулов“ е едно от най-старите училища в България, със 140-годишна история, възпитало десетки видни българи и общественици, сред които писателите Елин Пелин, Пенчо Славейков, Никола Фурнаджиев, Дамян Дамянов и др. И днес учениците на това училище пазят и носят духа на просвещението и жаждата за знания и съвсем очаквано се представиха отлично във викторината.