EN
Начало » Новини » „Написаното остава. Пиши правилно!“ отново в гр. Пазарджик

„Написаното остава. Пиши правилно!“ отново в гр. Пазарджик

Открийте значението на полския фразеологизъм robi z igły widły (пряк превод – правя от иглата вила) и намерете фразеологизъм на български с подобно значение. Тази и подобни задачи бяха включени в занимателната езикова игра „Да изследваме заедно!“, проведена на 26 април по покана на Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в гр. Пазарджик. Задачите подготвиха млади учени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ в рамките на кампания „Написаното остава. Пиши правилно!“. В езиковата игра участваха три отбора от гимназията: „Море“, „Слънце“ и „Огън“, и показаха отлични знания, състезателен дух и най-важното – творческо мислене. Между всеки от състезателните кръгове публиката също имаше възможност да участва в занимателни езикови игри с изследователски характер.
След занимателната викторина беше проведена среща – разговор с учителите по български език в Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в гр. Пазарджик, на която бяха обсъдени актуални въпроси на българския правопис и граматика.

Кампанията на Института за български език „Написаното остава. Пиши правилно!“ се провежда в рамките на дейността на Българската академия на науките „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“.

➥ Галерия